Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


eww12

EWW'12

(Easterlings wargame Weekend 2012)

Locatie

Waar gebeurt het De locatie een grote, blokhut die het vakantiehuis was van de socialistische arbeidersvereeniging der textielmedewerkers G.J. van Heek N.V. in Enschede:
Kamphuis “De Meene”
Markslagweg 6
7481 RE Buurse (gem. Haaksbergen)
+31 (0)53 5696220 (van april tot oktober, dus hoe we dat doen in november, geen idee)

Thema

Zijn Goddelijke Heiligheid, Keizer Bjørnius I heeft een zwaar jaar achter de rug. Na Zijn rampzalig verlopen najaars-offensief is een groot aantal van zijn vertrouwelingen tegen hem in opstand gekomen. Zich openlijk afvragend of de Heilige oorlog nu wel zo nodig was en of de kosten die drukken op de bevolking van Het Keizerrijk nog wel te verantwoorden zijn. Ook werd er achter zijn rug om gefluisterd of zijn positie als leider van de Heilige Keizerlijke staat wel houdbaar was.
Na het instellen van een inquisitie, bestaande uit wél trouwe kerkvorsten, werden alle geruchten de kop ingedrukt. Soms met eigenaar en al. Het werd al snel duidelijk dat het verraad werd georkestreerd vanuit het buitenland en met name de sultans uit het westen en de elven uit het zuiden.
Nu, het in Zijn Rijk enigszins weer rustig is, en de rook is opgetrokken, is de Keizer uit op wraak. Opnieuw stuurt Hij zijn trouwste vazallen uit….

De wereld van het continent Hybor.

Op de aardschijf Aurum bevinden zich een aantal continenten. Hybor is daarvan de grootste. Op het noord oosten van het continent bevindt zich Het Keizerrijk. Een rijk dat geleid wordt door een kaste van priesters en paladijnen in dienst van de Heilige Keizer en de god die hij vertegenwoordigd: Angor. Het Keizerrijk houdt zich al honderden jaren bezig met een allesomvattende heilige oorlog op dit deel van het continent, om alles en iedereen aan zich te onderwerpen.
Het enige wat in hun weg staat in Zijn Heilige Oorlog zijn de Vrijstaten of vrije gewesten.

Tafel 1, De Brug over de Grye

In het midden van de rivier de Grye staat een onbeduidende burcht. Althans dat was het. Nadat de Keizerlijke troepen zo smadelijk verslagen werden, zijn de grenzen tussen Het Keizerrijk (Pax Emporium) en de Stadstaat Kalt (Pax Kaltium) behoorlijk naar het zuiden bijgesteld. Nu is de Vesting Vessenget een tactisch belangrijk doel. Twee elite legioenen (Het IIIe en Het XIIIe) van de Keizer zijn op weg om het te bezetten. Inmiddels heeft Kalt, door haar netwerk van spionnen, kennis genomen van de plannen en heeft haar eigen eenheden in de strijd gegooid om de vesting voor haar eigen doelen te bemachtigen.

Terrein

De veldslag vind plaats op “open terrein” doorkruist door de ruige rivier Grye. Door het terein lopen “wegen” met bruggen naar het eiland in de rivier. Op dit eiland staat een kleine vesting.
De slag vind aan het eind van de zomer plaats, waardoor de rivier ook via de doorwaadbare plaats kan worden overgestoken. Dit wordt beschouwt als “moeilijk terrein”.

Details

Locatie 1 staan opgesteld met 3250 + 300 magie punten en minimaal 180 figuren:
Het Heilige 3e en 13e Legioen aangevoerd door:

  1. Kardinaal Simonius de Bloedige (Simon)
  2. Bisschop Eelconium de Rustloze (Eelco)

Locatie 2 staan opgesteld met 3250 + 300 magie punten en minimaal 180 figuren:
De Kalt burgers en alliantie met aanvoerders

  1. Stadhouder Deelraad Sylvesterian de Sluwe (Sylvester)
  2. Militia generaal Chiquitiaium de Ondankbare (een deserteur uit de Keizerlijke gelederen). (Chiquita)

Doel van beide partijen:

Verover de brug en het vestingeiland en hou deze 3 ronden in je bezit. Letterlijk betekent dit dat er geen vijandelijke grondtroepen op de brug of vestingeiland aanwezig mogen zijn voor 3 ronden. Gelande vliegende eenheden worden na 1 ronde ook als grondtroepen gezien.

Verslag van de slag

door Simon
Nadat er was opgezet aan het begin van de tafel kwam er aan het licht dat er een miscommunicatie was tussen de beide partijen. De Keizerlijke beschikten over vliegende eenheden en die van Kalt niet. Gelukkig waren de eenheden niet zó zwaar dus hebben we het er maar bij gelaten.
De opmars van de troepen van de Vrijstaat ging in een moordend tempo en de Keizerlijken lagen al snel achterop. Na enig navraag bleek dat een geforceerde mars werd doorgevoerd en die hadden wij vergeten (zucht!). In de tweede ronde paste wij die ook toe. We probeerde de opmars naar de vesting en de o zo belangrijke bruggen af te snijden door de inzet van onze vleermuizen met een potion of slippery, maar we konden het zelfs met die eenheden niet bijbenen.
Bijna hadden we toen al de handdoek in de ring gegooid.

Toen de bereden infanterie ineens halt hield voor de, aan Kalt-zijde, brug. En ze ook nog eens een ronde kwijt waren aan afstijgen en hergroeperen waren de Keizerlijke troepen ook gearriveerd. De eerste brug ingenomen, de vesting bezet en ook op de tweede brug aanwezig. Toen proefde wij de overwinning al.
De zwaarste Keizerlijke eenheden waren aanwezig op het piepklein eilandje tussen de bruggen elkaar met manoeuvreren ernstig in de weg staand. Toen besloot ik, in een vlaag van verstandsverbijstering, een eenheid skeleton bats te laten charceren op een lichte eenheid infanterie. Een kapitale vergissing.
De zwaarste eenheid (een eenheid ghast) moest nu zo lang wachten met het uitvoeren van haar chrage dat zij de magie moesten opgeven (een potion of fire breathing van zo'n 5d10 extra schade à 75 punten ) deze was maar 4 beurten geldig en ik kreeg de lichte eenheden niet weg. Uiteindelijk hebben we de skeleton bats de aanval laten afbreken. Een paar wanordes, wat schade en de ellende was op. Toen konden de zware eenheden klop geven.
De brug was toen 2 beurten (officiële tijd) in de handen van het Keizerrijk, waarna zij hem weer terugveroverde. Uiteindelijk hebben we besloten dat Het Keizerrijk de slag hoogst waarschijnlijk wel zou winnen (het was inmiddels zaterdag 22:30 uur geworden). Na nog even onze gardes tegenoverelkaar gezet te hebben (Kalt's heavy cav teg Keizerlijke Drow witches), waar uit bleek dat de Drow ècht veel te sterk waren hebben we ons geworpen op een ander spelletje in de gelagruimte met meer bier.

één - nul voor Het Keizerrijk

Tafel 2, De grote Vhar woestijn.

Zijne Keizerlijke Heiligheid heeft besloten de grenzen aan de westzijde van het Rijk te verruimen, door de oase van Scrabbag in te nemen in het midden van de Grote Vhar Woestijn. Om zo een veilige zone op te stellen tussen de beschaafde wereld (het Keizerrijk) en de goddeloze wereld van zand. Als bijkomend voordeel kan Het Keizerrijk dan al het komen en gaan controleren van de grote handels karavanen en Vhar nomaden stammen, om zich zo in één klap te ontdoen van die irritante, non-stop rovende barbaren door ze simpelweg de toegang tot vers drinkwater te ontnemen. De nomaden hebben echter kennis genomen van de plannen van de Keizer. Zij zijn op weg naar deze eenzame waterput om de Keizerlijke legioenen kennis te laten maken met het eeuwige zand.

Terrein

Deze veldslag vind plaats in een woestijn en is één groot “open terrein”. Met in het midden een oase met een klein meer.

Details

Locatie 1 staan opgesteld met 3250 + 300 magie punten en minimaal 180 figuren:
Het Heilige 1e Vreemdelingenlegioen en het 30e Legioen aangevoerd door:

  1. Kardinaal Bjørnifaticus III (Bjørn)
  2. Aartsbisschop Thobias de Gulle (Tom)

Locatie 2 staan opgesteld met 3250 + 300 magie punten en minimaal 180 figuren:
De Vhar nomaden en Elven Leger met aanvoerders:

  1. Sultan Ivo Sja'je Kloppe (Ivo)
  2. Prins Feicoliath (Feico)

Doel van beide partijen:

Er is geen weg terug meer! Voor beide legers zou de terugweg te lang zijn, om zonder water, terug te keren naar een vertrouwde basis. Er is maar een optie, verover de oase!

Verslag van de slag

door Kardinaal Bjørnifaticus III

Nog voor de eerste stralen uit het oosten omhoog kwamen stormden wij onbevreesd de Vhar Vlakte in. Ons doel was duidelijk. De oase of sterven. Groot was dan ook onze initiële schrik toen we bij aankomst bij de oase zagen dat onze aartsvijand, Sultan Ivo Sja'je Kloppe, met zijn lichte cavalerie reeds een hinderlaag had gelegd. Zij waren de oase reeds aan het vergiftigen met meer dan hun aanwezigheid. Het eerste vuurgevecht barstte bij zonsopkomst al uit. Aan beide zijden vielen de eerste doden. We zouden niet opgeven. Maar de troepen van de sultan bleven laf snel rijdend, vanuit de oase, op onze heldhaftige troepen schieten. Wij wisten van geen wijken en bleven door stoten naar de water bron.

Het kon niet anders dan dat we deze slag zouden winnen. Toen we uiteindelijk de levensbron in deze dorre vlakte van laffe honden terug veroverd hadden bleken zij hem vergiftigd te hebben met hun eigen lijken. Bloed, pus en ingewanden dreven in de oase. Het water was ondrinkbaar gemaakt door de schoften.

Ondertussen werden onze strijdwagens verderop in hinderlaag gelokt. Door een overmacht aan betoverde zware cavalerie werden zijn opgewacht en afgeslacht. Diezelfde Cavalerie had er daarna natuurlijk geen moeite mee om zichzelf te verlagen door onze infanterie te vertrappen onder hun heidense hoeven. De rechterflank was gevallen.

De linker kon het onmogelijk alleen vol houden. Kans op overleven was er voor niemand meer. De grote Vhar vlakte zou voor lange lange tijd onbereisbaar zijn voor onze nomaden stammen. Hier zal alleen nog dood heersen. Lang leve het Keizerrijk! Want wat dood is kan niet sterven!

één - één voor Het Keizerrijk

Tafel 3, De mijnen van Denmper.

Het kan zo verkeren, één moment van onoplettendheid en de machtige dwergen van Denmper waren de toegang naar een belangrijke zilvermijn kwijt. En het ergste is dat het werd ingelijfd door de geheime zigeuner karavaan die geleid wordt door de zigeunerkoning zelf.
Het is onduidelijk hoe de zigeuners de mijnen van Denmper zijn binnen gedrongen. Het is duidelijk dat de dwergen, die niet gediend zijn van dit tuig, willen dat ze direct weer vertrekken.
Echter de zigeuners hebben dit gebied tot “El estado Denmo” uitgeroepen en zijn geen zins van plan om te vertrekken.

Terrein

Deze veldslag vind plaats in een mijn en is een grote grot die als “open terrein” gezien mag worden. De verschillende ondergrondse kamers worden gescheiden door pilaren die de plafond van de grot dragen. Aangevuld met hier en daar wat stalagtieten en stalagmieten.

Details

Locatie 1 staan opgesteld met 2200 + 200 magie punten en minimaal 120 figuren:
Het Heilig verklaarde zigeunermilitie onder leiding van de:

  1. Zigeunerkoning en aartsengel Bertillius de Groene. (Bertil)

Locatie 2 staan opgesteld met 2350 + 200 magie punten en minimaal 120 figuren:
De Denmper Dwergen onder leiding van hun aanvoerder de:

  1. Mijnkoning Daniel Danielssonson. (Daniel)

Doel van de Dwergen:

Kick the Gobbo/Orcs out!

Doel van de Gobbo zigeuners

Claim de grond en leer de bemoeizuchtige en egoïstische dwergen niet hun neus in jullie zaken te steken.

eww12.txt · Laatst gewijzigd: 2012/12/06 13:53 door epg